Ejendommens historie

Boligkvarteret yderst på Christianshavn mod Amager, der blev sanerede i starten af 1930erne, gav plads til et nyt byggeri på en attraktiv grund.

Torvegade mod Vor Frelsers kirkes tårn 1928-1930. Kgl. Bibliotek Foto: Jonals Co
Tyge Hvass planforslag til bebyggelsen fra 1936. De gamle huse og Amagergade er markerede. Bemærk toiletter og urinaler var tænkt opført i haven. Kilde: Kongelig Biblioteks Arkitekturtegninger

Claus M. Smidt skriver i København før, nu og aldrig, bind 7:

Arkitekterne Tyge Hvass & Henning Jørgensen tog dette i betragtning, da de i 1936 fik stillet opgaven af Københavns Almindelige Boligselskab at opføre et lejlighedskompleks på grunden. Med overleden hånd formåede de at placere deres bygninger sådan, at den trelængede ”Ved Volden” så ubetinget blev Christianshavns mest vellykkede, nyere boligbyggeri. Ikke mindst den sikre måde, hvorpå de fik åbnet et blik til Vor Frelsers Kirkes spir, vidner om mere end almindeligt håndelag for at kombinere nyt og gammelt. Ved Volden blev ydermere et meget populært sted at bo, både pga. udsigten og fordi lejlighederne er store og velindrettede. Som navnet siger, ligger bygningerne til op til volden og inddrager på charmerende vis denne i sit haveanlæg. Samtidig har formgiverne været disciplinerede nok til at holde byggelinjen langs tre sider mod Torvegade, Prinsessegade og Sankt Annæ Gade.

Ved Volden o 1946. Kunstakadamiets billedsamling. Foto Jonals Co

Se Reklamebilleder 1937 med Jonals Co billeder fra ejendommens tidligste år.

Ved Volden o. 1940. VV-arkiv Foto Vagn Guldbrandsen
Ved Volden o 1965. Kgl. Biblioteks billedsamling
Tyge Hvass (1885-1963)

Arkitekt Henning Jørgensen (1883-1973) – Et billede af ham er ikke fundet.

Se også:

Efterlysning

Har man oplysninger om ejendommens historie og illustrative billeder (til låns) er man meget velkommen til at sende dem til hjemmesiden@vedvolden.dk – så historiesiderne suppleres med nye og spændende beretninger.